Min absolut bästa luffarmat är smoothie. Det rekommenderar jag varmt till alla luffare när det inte behövs varm mat. En bas på ovispad vispgrädde (fett) och ägg (protein). Och smaksättning i form av frukt och bär (vitaminer, antioxidanter och sånt). Allt man behöver! Och var och varannan människa har ingredienserna hemma.
Att gå på luffen i september, när bland annat päron, plommon, björnbär, hallon, lingon, vinbär och blåbär är mogna och redo att mosas till smoothie… Kan det bli bättre?


För den som inte vet det så försvinner äggsmaken helt om man blandar dem med grädde och vispar om ordentligt så att ägget blir finfördelat. Ca 1 ägg per dl grädde kan man ha, utan att känna nån äggsmak alls.
Det gäller bara att få tag på all grädde. Jag har inte haft för mycket av den varan någon gång, även om jag inte haft någon direkt akut brist heller. Jag får ju annat fett att äta också.
Barnfamiljer är säkraste tipset när det gäller grädde. De är så många i familjen att de kan avvara en del också. Men väldigt många hushåll har faktiskt grädde hemma.
Och som ni ser på bilderna här jag med mig flaskor att ha grädden i om det behövs.
Oftast blir de smoothies jag gör inte drickbara, i bemärkelsen att de inte är i tillräckligt flytande form. Det är för stora bitar i, eftersom jag inte orkar finmosa tillräckligt. Jag brukar heller oftast inte tillsätta nån vätska utöver grädden. Så jag äter istället mina smoothies oftast med sked.
På min vandring har det blivit många goda smaksättningar. Det roliga med smoothies på luffen är ju att man måste vara kreativ och sätta ihop smaker som man annars aldrig själv skulle kommit på. Det kan verkligen uppstå lyxiga hitar utifrån det man råkar ha fått till skänks. Mina favoritsmoothies hittills, som skulle sälja riktigt bra i hyllan i butikerna, är följande:
- Lingon/banan/kolsyrat vatten
- Persika/björnbär
- Lingon/päron
- Plommon/kolsyrat vatten
Riktigt, riktigt goda!
Lingon/banan/kolsyrat vatten

Persika/björnbär

Lingon/päron

Plommon/kolsyrat vatten

Jag tror inte jag gjort en enda smoothie som blivit dålig. Bara en som var utan grädde. Men den kan inte kallas smoothie.

Banan är standard att göra smoothie av. Har man endast banan passar det bra med mjölk i också, så blir den inte så tung och kompakt.
Banan är en jättebra bas. Matigt och lyfter fram och rundar av andra smaker.

Björnbär är också standard. Tex banan/björnbär förstås.



Även om alla smakkombinationer inte är perfekta kan de vara roliga och spännande ändå. Vad sägs om den som ger följande rester?
Banan, plommon, clementin. Inte en helt uppenbar kombo!

Förutom med frukt och bär har jag smaksätt med exempelvis en färdig fruktsmoothie på flaska, lite apelsinjuice eller drickyoghurt… Och så kolsyrat vatten förstås. Många skickade med mig det. Det spetsar till och passar i många smoothies. Men man får inte ta för mycket, så den späds ut och blir blaskig.
Har man apelsiner kan man göra solskensdrink. Pressad apelsin och ägg är det enda som behövs. Men då får man heller inte i sig nåt fett, så det får man äta till.


Något som jag frågar mig är hur det kommer sig att det dröjde 3 veckor innan jag kom på att jag kunde mosa bär och frukt med handen. Jag som gladeligen kladdar tag med händerna vid bak, blandning och gegg hemma.
I början av min tur använde jag små skogsvispar av kvistar att mosa med. Senare tog jag skedens baksida. Det var av lathet. Vilket självklart inte sparade nån energi jämfört med att resa sig och bryta av ett par kvistar, som funkar bättre att mosa med.


Ja… nu vet ni allt om luffarsmoothies!