Smoothie på luffen

Min absolut bästa luffarmat är smoothie. Det rekommenderar jag varmt till alla luffare när det inte behövs varm mat. En bas på ovispad vispgrädde (fett) och ägg (protein). Och smaksättning i form av frukt och bär (vitaminer, antioxidanter och sånt). Allt man behöver! Och var och varannan människa har ingredienserna hemma.

Att gå på luffen i september, när bland annat päron, plommon, björnbär, hallon, lingon, vinbär och blåbär är mogna och redo att mosas till smoothie… Kan det bli bättre?

IMG_20160910_132538_20160916_223459
Här björnbär och plommon redo att mosas till en smoothie.
IMG_20160910_133541_20160916_223432
Grädde och ägg tillsatt.

För den som inte vet det så försvinner äggsmaken helt om man blandar dem med grädde och vispar om ordentligt så att ägget blir finfördelat. Ca 1 ägg per dl grädde kan man ha, utan att känna nån äggsmak alls.

Det gäller bara att få tag på all grädde. Jag har inte haft för mycket av den varan någon gång, även om jag inte haft någon direkt akut brist heller. Jag får ju annat fett att äta också.

Barnfamiljer är säkraste tipset när det gäller grädde. De är så många i familjen att de kan avvara en del också. Men väldigt många hushåll har faktiskt grädde hemma.

Och som ni ser på bilderna här jag med mig flaskor att ha grädden i om det behövs.

Oftast blir de smoothies jag gör inte drickbara, i bemärkelsen att de inte är i tillräckligt flytande form. Det är för stora bitar i, eftersom jag inte orkar finmosa tillräckligt. Jag brukar heller oftast inte tillsätta nån vätska utöver grädden. Så jag äter istället mina smoothies oftast med sked.

På min vandring har det blivit många goda smaksättningar. Det roliga med smoothies på luffen är ju att man måste vara kreativ och sätta ihop smaker som man annars aldrig själv skulle kommit på. Det kan verkligen uppstå lyxiga hitar utifrån det man råkar ha fått till skänks. Mina favoritsmoothies hittills, som skulle sälja riktigt bra i hyllan i butikerna, är följande:

  • Lingon/banan/kolsyrat vatten
  • Persika/björnbär
  • Lingon/päron
  • Plommon/kolsyrat vatten

Riktigt, riktigt goda!

Lingon/banan/kolsyrat vatten

IMG_20160904_204847

IMG_20160904_210314_20160913_162757
Färdig lingon/banan/kolsyrat vatten

Persika/björnbär

IMG_20160831_135749_20160917_011125
Persika/björnbär. Hällde aldrig i den färdiga fruktsmoothien som tur var.

Lingon/päron

IMG_20160911_164516_20160916_220524
Lingon/päron. Mosa. Tillsätt grädde och ägg.

IMG_20160911_164512_20160916_220540

Plommon/kolsyrat vatten

IMG_20160901_213102_20160917_005508
Plommon. Och så lite kolsyrat vatten på det!

Jag tror inte jag gjort en enda smoothie som blivit dålig. Bara en som var utan grädde. Men den kan inte kallas smoothie.

IMG_20160829_133450_20160917_011606
Äggagegga. Vad gör man inte för att få i sig ett ägg?

Banan är standard att göra smoothie av. Har man endast banan passar det bra med mjölk i också, så blir den inte så tung och kompakt.

Banan är en jättebra bas. Matigt och lyfter fram och rundar av andra smaker.

IMG_20160914_111052_20160916_214633
Banan, grädde, ägg och mjölk. Även av mig kallad bananmilkshake.

Björnbär är också standard. Tex banan/björnbär förstås.

IMG_20160828_220122_20160917_011748
Standard banan/björnbär.
IMG_20160828_220553_20160917_011731
Mos, mos. Visp, visp.
IMG_20160828_221035_20160917_011709
Och vips! En slät och fin smoothie!

Även om alla smakkombinationer inte är perfekta kan de vara roliga och spännande ändå. Vad sägs om den som ger följande rester?

IMG_20160905_100451_20160917_010051

Banan, plommon, clementin. Inte en helt uppenbar kombo!

IMG_20160905_100454_20160917_005735
Banan, plommon och clementin. Och bara lite, lite apelsinjuicekoncentrat.

Förutom med frukt och bär har jag smaksätt med exempelvis en färdig fruktsmoothie på flaska, lite apelsinjuice eller drickyoghurt… Och så kolsyrat vatten förstås. Många skickade med mig det. Det spetsar till och passar i många smoothies. Men man får inte ta för mycket, så den späds ut och blir blaskig.

IMG_20160830_132438_20160917_011342

IMG_20160903_145508_20160917_010526

IMG_20160902_154054_20160917_010903

Har man apelsiner kan man göra solskensdrink. Pressad apelsin och ägg är det enda som behövs. Men då får man heller inte i sig nåt fett, så det får man äta till.

IMG_20160912_103926_20160916_220448
Solskensdrink. Vispa helst så att äggklumparna blir helt utjämnade, om du du är känslig.
IMG_20160912_104140_20160917_001333
Solskensdrink som del av frukost.

Något som jag frågar mig är hur det kommer sig att det dröjde 3 veckor innan jag kom på att jag kunde mosa bär och frukt med handen. Jag som gladeligen kladdar tag med händerna vid bak, blandning och gegg hemma.

IMG_20160915_131154_20160916_211545

IMG_20160915_131324_20160916_211703I början av min tur använde jag små skogsvispar av kvistar att mosa med. Senare tog jag skedens baksida. Det var av lathet. Vilket självklart inte sparade nån energi jämfört med att resa sig och bryta av ett par kvistar, som funkar bättre att mosa med.

IMG_20160902_154316_20160917_010716
Visp och mosare.
IMG_20160831_140732_20160917_011243
Lånad gaffel är lyx och fusk!

Ja… nu vet ni allt om luffarsmoothies!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*