Kyrkklocksspel! Jag tittar upp och söker med blicken efter kyrktorn. Är det automatiserat klockspel, eller har de en riktig carillon?
När jag var i Delft i Holland för ett antal år sen träffade jag en man uppe i ett kyrktorn. Vi kom i samspråk och det visade sig att han var den som spelade på kyrkklockorna. Han tog mig med upp och visade mig sitt instrument – sin carillon, kyrkklockorna och utsikten.
Det finns bara ca 1000 carillonister i världen. Och ca 650 instrument, i kyrkor och andra torn.

En carillon påminner lite om en orgel. Men varje “tangent” är kopplad direkt till en kyrkklocka. Olika exemplar av instrumentet kan ha större eller mindre utväxling. Dvs att det är olika jobbigt på olika instrument att spela på de största klockorna. I vissa fall räcker det med att trycka ner tangenterna, medan man på vissa instrument måste banka med knuten näve. Carillonister som spelar på de senare (tex den i Delft) får händer som är belagda med sån tjockare hud som man har under trampdynorna.


Så befinner jag mig uppe i Ratusz, stadshuset i Gdansk, och väntar. Varje gång klockspelet slutar går jag till trappan. Jag vill inte missa henne. Jag vet att hon är där, men jag vet inte när hon slutar spela.



Tillslut kommer hon ner, Monika, och vi börjar prata. Snart har hon bjudit med mig upp. Jag får höra mer om instrumentet, jag får klättra upp på plattformen där klockorna hänger och akta mig för alla vajrar som leder upp från tangenterna till klockorna. Jag är så högt upp man kan komma i tornet. Tillbaka framför instrumentet får jag till och med provtrycka lite på tangenterna så att klockorna ljuder över hela staden.




Jag skulle kunna berätta mycket mer om carilloner. Men det orkar jag inte. För ni är nog ändå inte lika intresserade som jag blivit. :)
