Så gör du ditt eget äggpulver

Att ta med sig hela ägg ut i naturen kan ha sina opraktiska sidor. Jag syftar förstås på att de, som så mycket annan mat, till stor del består av vatten, som man kanske måste bära på i onödan. Tja, en och annan opraktisk sida till kan jag nog komma på utöver det också…

Men ägg är jättebra mat! Massor av proteiner och andra nyttigheter som jag inte orkar googla nu :) Och ägg är jättejättegod och lyxig mat i naturen!

Man kan köpa färdigt äggpulver. Eller så kan man mycket enkelt göra äggpulver själv. Om ni funderar på att torka egen mat för att ta med er, så välj ägg!

Gör så här:

Ta några ägg (Kanske 10 stycken till en vanlig ugnsplåt.)

Vispa sönder äggen så de blandas ihop. (Inte så att det blir skum.)

Lägg folie i en plåt så att det täcker upp lite på kanten.

Häll i äggen. (Det får inte vara ett för tjockt lager för då torkar det inte ordentligt och kan härskna. Kanske en halv cm max.)

Ställ in plåten i ugnen på 50 grader. Så länge som det behövs. Kanske ett halvt dygn. (Välj gärna en dag eller natt när det är lite ruggigt ute, så blir det varmt och mysigt inne!)

Sätt en träslev eller liknande så att luckan inte går igen helt. (Vi vill ju ha en glipa så vi blir av med vattenångan.)

Äggsmeten blir lite fet på ytan och är klar när den är torr och har krackelerat. Alltså den är ju inte torr eftersom den är fet på ytan. Men allt vattnet ska vara borta.

Och skjuss in i ugnen med äggsmeten! 10 M/L ägg är detta.
Och skjuts in i ugnen med äggsmeten! 10 M/L ägg är detta.
Så här fint krackelerad ska den torkade äggsmeten vara när den är klar.
Så här fint krackelerad ska den torkade äggsmeten vara när den är klar.

Sen mixar man det hela tills det blir ett pulver. Det får inte vara bitar kvar, de kommer inte att lösa sig i vattnet ordentligt senare utan fortsätta att vara små hårda bitar, och det är inte lika gott. Om man inte har någon mixer så kan man lägga äggflagorna i en hållbar plastpåse och kavla eller krossa dem på annat sätt. Pulveriseringsbiten är den jobbigaste biten i tillverkningen, för man får hålla på en liten stund. Men det tar ändå inte så särskilt lång tid. Det är mest lite tråkigt :) Fast om man använder en mixerstav för att pulvrisera äggen kan man, innan uttråkningen inträtt, med skräckblandad förtjusning få uppleva iiiiiiihihiii-effekten. När man startar mixerstaven och det skvätter torkade äggflagor över hela köksbänken.

Sen är det klart.

Vissa säger att man ska förvara pulvret i papperspåse, vissa säger i helt tillsluten plastpåse. Den tål rumstemperatur men kanske håller den längre i kyl? Läste att köpeäggpulver håller i 8 mån i rumstemperatur. Ni gör som ni tror! Jag har förvarat äggpulver i papperspåse i köket i 6 mån. Men jag har inte smakat på resultatet :) Det tar jag på nån vandring i obygden om nått halvår till eller så och ser hur magen mår sen ;)

Torkat halvårsgammalt oprövat äggpulver.
Torkat halvårsgammalt oprövat äggpulver.

När man ska äta äggen så lägger man pulvret i (kallt) vatten i 10-15 minuter så det får suga åt sig lite. Medan man tex kokar grönsaker mjuka.

1 ägg är ungefär 1 matsked äggpulver + 3 matskedar vatten.

Om man är en mycket exakt person så kan man väga äggsmeten innan den åker in i ugnen och sedan pulvret, när det är klart. Mellanskillnaden är ju vattenmängden. Men seriöst… hur många är så exakta ute i skogen? “Maaaat”, brukar allt som oftast vara vad jag tänker när jag lagar mat i naturen.

Sen kan man använda äggpulvret “precis som ägg”. Säger folk. Men man kan ju inte använda det som tex kokt ägg. Tycker jag. Däremot är det överraskande precis som ägg när man blandar det i en omelett eller gör äggröra tex.

Pulvret kan också ätas som det är, så smaka gärna, men magen vill nog ändå ha vatten till för att lösa upp det i, om man ska äta större mängder, och då kanske det ändå är lättare att blanda utanför magen, än att tugga i sig de hårda flagorna.

Voila! Riktig höjdare i naturen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*