Ghee – skirat smör, som inte behöver förvaras svalt

Har testat att göra ghee. Smör kan man inte ha med på vandring under sommarhalvåret. Det smälter och härsknar. Men ghee är smör där man har separerat bort mjölkproteinet, eller vad det nu är man tar bort. Så den håller även utan att förvaras svalt. Läste lite olika hållbarhetstid, men några månader i rumstemperatur verkar folk vara överens om iaf. Beroende på temperatur ändras konsistensen lite, från flytande till lite halvflytande grynig. Ghee tål högre värme än smör, så man kan steka i den utan problem.

Jag kommer att behöva få i mig fett på min vandring. Och då jag ska på luffen kan det vara svårt att komma över bra, hållbart fett, som kokosolja tex. Raps- och olivolja är inte så lätt eller kul att få i sig stora mängder av. Och eftersom de flesta människor har smör hemma är det ett mycket bra komplement. Det behövs bara ca 1,5 timmar att göra ghee, och så länge kan man kanske stanna hos någon och laga till lite?

Ghee smakar i grunden som smält smör. Men godare och fylligare. Lite som smörkola. Dvs den har den där lite karamelliserade kolasmaken. Fast utan att vara söt förstås. Så att den fortfarande passa som mat. Vissa kallar smaken nödig. Det gör inte jag :) Man lär ska kunna reglera kolasmaken så att det känns mer knäckig, genom att lämna den längre på plattan. Se receptet nedan. Akta så den inte bränns bara! Jag gjorde den nog ganska medium.

Jag hade ingen termometer, och satte ingen klocka, utan tittade till den med ojämna mellanrum. Tror jag tog av den efter ca 45 min på 1:an. Använde ett kaffefilter. Trots att jag tagit bort skummet och inte hällde med så mycket av bottensatsen gick det väldigt långsamt att sila. Förstod att det hela svalnat för mycket och skrapade tillbaka det ur filtret och värmde upp det lite igen. Då gick det bra.

Smöret har just börjat koka.
Smöret har just börjat koka.
Smöret har kokat färdigt och jag har tagit bort lite av skummet.
Smöret har kokat färdigt och jag har tagit bort lite av skummet.
Allt skum borta! Ser rätt gott ut, gör det inte? Men bottenslammet ska bort också!
Allt skum borta! Ser rätt gott ut, gör det inte? Men bottenslammet ska bort också!
Dripp dropp!
Dripp dropp!

Jag använde saltat smör, för det var vad jag hade hemma och jag hade läst att det gick bra också, även om osaltat rekommenderades. Det visade sig att saltet ackumuleras, samlas, i skummet på ytan och i botten-“slammet”, så slutresultatet blir inte så salt. Men glöm inte att smaka på de delarna innan du slänger dem! Mm. Om man inte använt saltat smör så är det nog svårt att låta bli att skeda i sig allt.

En burk Ghee! Lite halvgrynigflytande, skulle jag beskriva denna.
En burk ghee! Lite halvgrynigflytande, skulle jag beskriva den här som.

Jag kollade på några olika recept innan jag började. De är ganska lika. Följande recept är utförligt och bra beskrivet. Har man ingen termometer beskrivs hur man kan veta när det är klart ändå.

http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d715ce7b9cb46223306c49d-hur-man-gor-ghee

Mmm, bananpannkaka med Ghee!
Mmm, bananpannkaka med ghee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*