Anpassa nålen efter materialet!

Här kommer ett tips: Byt nål efter vad du ska sy i.

Vid friluftutrustningssömnad växlar man ofta mellen att sy i tunna lättviktsmaterial (tältduk, Tyvek) och tjocka, ofta kombinerade material, som dubbelvikningar i kombination med kraftiga tyger, remmar, liggunderlagsmaterial, mm. Byt nål emellan! Så att en din nål inte gör större hål än nödvändigt, som försvagar tyget och släpper in vatten, i tunna tyger. Och så att den lättare skär igenom kraftigare material och kombinationer, och inte går av.

Med 80:ans nål sydde jag i skumplastliggunderlag, bomullstyg och en plastrem. Ser ni nålstumpen?
Med 80:ans nål sydde jag i skumplastliggunderlag, bomullstyg och en plastrem. Ser ni nålstumpen?

 

Trasig symaskinsnål
Skvatt iväg gjorde mitten.

Jag växlar mellan de olika syprojekten hela tiden, eftersom jag har flera igång samtidigt. Men jag glömmer att byta nål. Var stolt att jag såg till att alltid ha 75:an när jag sydde i Tyvek (se separat inlägg om att sy i Tyvek). Sen bytte jag inte tillbaka till förrän långt senare, när jag sytt i en massa annat.

Tror det var en 75-nål jag hade när jag sydde på vindskyddet, i mångdubbelt kraftigt ripstop, 4-dubbelt grövre tyg, flerdubbel tunnare tältduk och en kraftig rem. Allt på samma gång. Jag har haft av en 75:a och en 80:a hittills :) Och högre än så har jag inte använt förrän nu. Eller jag har nog inte använt min 90:a ännu alls faktiskt. Men nu har jag iaf börjat tänka att jag ska använda den :)

Segt virke i den.
Segt virke i den 75:an.

Jag vet att detta tips är uppenbart. Men var inte lat, man måste gör det också!

(Jag kommer att fortsätta vara lat, det vet jag redan. Jag ska ju ”bara sy det här lilla”.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*